Bind uitdaging 2020

3-1-2021

Beste thuisbinders,
 
Zoal jullie alle weten is Wesley de winnaar van de afgelopen keer, dat betekende ook dat hij de nieuwe “vlieg” mocht uitkiezen.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd want Wesley is iemand die graag realistische vliegen wil binden.
Nou…….. die realistische heeft hij gevonden.

Ik hoop en verwacht van jullie dat bij het zien van de voorgestelde vlieg jullie de moed niet in de schoenen zinkt en allen vol overgave de strijd aangaan om deze “vlieg” te binden.
Deze “vlieg” staat niet op YouTube maar er is wel een beschrijving met foto’s.

De vlieg staat hier: 

http://jcsartofflies.blogspot.com/p/step-by-step-tying-cuttlefish-fly.html 

Stel je computer zo in dat hij automatisch vertaald naar het Nederlands, want standaard is deze webpagina in het Engels.
De computervertaling is niet helemaal goed maar daar komen jullie vast wel uit, en stel anders je je vraag gewoon in de app.
 
De inzendingsdatum is t/m zaterdag 23 januari 2021, dus ruim 3 ½ week om dit patroontje te binden ,en nog eens te binden, en nog eens, voordat jullie uiteindelijk de perfecte vlieg kunnen inzenden.
Heel veel plezier met deze leuke binduitdaging.
 
Mochten er toch nog vragen en/of opmerkingen zijn plaats dan in de app een berichtje
 
Groetjes van de activiteitencommissie en bestuur, veel plezier met deze leuke uitdaging.
 
Ons e-mail adres voor al jullie inzendingen : activiteiten@kunst-en-vliegwerk.nl
 
 

 

28-12-2020

Beste thuisbinders,

Onderling verschilde de jury nogal van mening maar uiteindelijk zijn ze er toch uitgekomen
Deze ronde is Wesley op de 1e plaats geëindigd, gefeliciteerd met de 1ste plaats Wesley, het jurycommentaar was als volgt:
Een mooie kleurencombinatie, verhouding is goed, mag wel iets dikker gebonden worden.
Aantal punten van de jury is 8
Op de 2e plaats eindigt Hans met 6 punten, en op plaats 3 staan 2 thuisbinders met het zelfde aantal punten namelijk 5 punten, dit zijn Gert-Jan en Ties.
De jury gaf nog wel 1 belangrijke tip mee.
Probeer je aan de juiste afmetingen te houden, ook het aantal wikkelingen is belangrijk, maar verder vonden ze het niveau van het binden beter dan in de eerste ronde.
Iedereen nogmaals hartelijk dank voor de ingezonden vliegen.
Wesley omdat jij de winnaar bent mag jij voor de volgende keer een “vlieg” uitzoeken.
De bindinstructie moet op YouTube staan.
Laat mij maar in een PB-tje weten welke het is geworden.
Edwin bedankt voor het plaatsnemen in de jury en misschien tot een volgende keer.

Mvgr
Bestuur en activiteitencommissie.

 

3-12-2020

Beste thuisbinders,

Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat.
Edwin heeft na lang zoeken een leuke vlieg ( nou ja vlieg ) uitgezocht, hij wist niet dat er zo veel keuze was, en kon dus moeilijk een keuze maken.
Het is een garnaaltje geworden, en jullie kunnen hem op vinden op Youtube

De inzendingsdatum is t/m zaterdag 26 december 2020 , hebben jullie ruimschoots de tijd om nog wat bindmaterialen in huis te halen als dat nodig mocht zijn.
Heel veel plezier met deze leuke binduitdaging.

Mochten er toch nog vragen en/of opmerkingen zijn plaats dan in de app een berichtje

Groetjes van de activiteitencommissie en bestuur, veel plezier met deze leuke uitdaging.

Ons e-mail adres voor al jullie inzendingen : activiteiten@kunst-en-vliegwerk.nl

 

25-11-2020

DE UITSLAG van ronde 5 !!!!

Beste thuisbinders,

De opdracht die Peter jullie gegeven heeft was: bindt een “Matuka”.
Van de 12 thuisbinders hebben er 11 digitaal een vlieg aangeleverd, waarvoor mijn dank. Ik vond het niveau best wel hoog, maar ik ben dan ook een “leek” en zit daarom dan ook niet in de jury.

Peter was deze ronde ons gastjurylid omdat hij de vorige keer had gewonnen,
Yme en Rene zijn onze vaste juryleden.
De vaste juryleden zijn de volgende keren ook weer van de partij maar het gastjurylid wordt gewisseld door de thuisbinder die deze ronde heeft gewonnen.
Ieder jurylid geeft de volgende punten:
nr 1 krijgt 4 punten
nr 2 krijgt 3 punten
nr 3 krijgt 2 punten
Iedereen die meedoet krijgt sowieso 1 punt voor de inzet.
Dus de maximale score is 3 (juryleden) x4=12 punten, + 1 punt voor de inzet = 13 punten.
Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn van punten omdat ieder jurylid zijn “eigen” top 3 heeft.

Degene die deze ronde gewonnen heeft is :
Edwin , hij scoorde 2 keer een 1e plaats en heeft dus 8 + 1 =9 punten verdiend.
Edwin van harte gefeliciteerd met je overwinning, jij mag voor de komende ronde een nieuwe vlieg
uitzoeken, laat mij even weten welke dat is geworden. Ik plaats de vlieg die gebonden moet worden wel op de mail en app. De vlieg, en de daarbij behorende bindinstructie moet wel op Youtube te vinden zijn.

De uitslag in zijn geheel:

Edwin is 1e geworden met 9 punten
Hans is 2e geworden met 8 punten.
Ties is 3e met 7 punten.
Wesley heeft 5 punten, en
Gert-Jan heeft 3 punten.
Ger 1 punt,
Rinus  1 punt,
Gerard V 1 punt,
Rene 1 punt
Gerard B 1 punt
Peter 0 punten,
Wouter 0 punten

Je kunt alle vliegen weer bewonderen in de Gallerij!

Stay safe,

Groeten van het bestuur en de activiteitencommissie en bestuur.

21-11-2020

het is 23:00 als ik dit aan de site toe vertrouw…. Heeft iedereen op tijd zijn vlieg ingestuurd??? Is de vlieg aangekomen bij de jury??? De spanning stijgt….. de competitie is moordend! De speciale groeps-app gonst van de bind-koorts. WIE wordt de winnaar????? Jullie hebben nu nog een klein uur….

1-11-2020

“Hoi Peter, gefeliciteerd met je thuisbindvlieg want jij bent de winnaar van ronde 4” appte Sam mij alweer afgelopen 8 juli. Dat was leuk en ik had ook erg mijn best gedaan op de Wally wings! Nu moest ik natuurlijk de volgende ‘thuisbindvlieg’ uitzoeken, wat in de wereld van bindfimpjes nog niet zo makkelijk is. Ik voel me net een kind met een te grote keuze uit broodbeleg  voor mijn neus di die zijn boterham het liefste in vieren zou snijden en vier verschillende dingen op zijn brood zou doen (heb ik voor mijn kinderen echt gedaan!). Ik had van alles in gedachten en keek naar iets wat ik toch al wilde gaan binden: nimfjes van Oliver Edwards (de gevlochten exemplaren zijn heel mooi), spiders van Ruard Janssen, de Pattegrisen die ook al enige tijd op mijn ‘bindlijst’ staat. Maar toen ging het land weer open en startten we weer met de clubavonden, kwam de zomerstop en raakte de Binduitdaging 2020 op de achtergrond. Tot nu dus, (bijna) alles is weer dicht gegaan en er zijn even geen clubavonden meer. Daarom alsnog het verzoek om een vliegje uit te zoeken voor de Binduitdaging en mee te doen bij de jurering. Gezien de tijd van het jaar een streamer(tje) dat zonder speciale spullen te binden is en waar iedereen ook zijn eigen fantasie op los kan laten: een Matuka. Vele uitvoeringen zijn er te vinden op Youtube bij Davy McFail, Barry Ord Clarke (The feather bender) en ook onze eigen VNV vliegenzoekmachine (nog even ‘Matuka’ als zoekterm opgeven). In allerlei kleuren, soorten lijfjes, verzwaard of niet, dus alle ruimte voor je eigen creativiteit. Als de ‘hanenkam’ maar blijft.  Ook al doe ik alleen ‘buiten mededinging’ mee, ik ga toch ook meebinden met deze ronde. Zie hier mijn eerste poging (nu er nog iets mee vangen ook).

Blijf gezond en zie jullie snel, groeten Peter

30-9-2020

Beste leden,
de zomer is eigenlijk voorbij en we hadden net onze winter aktiviteiten opgestart……tot dat het Corona beestje weer zijn kopje liet zien. Afgelopen maandag de 28e maakte het kabinet bekend dat , na alle versoepelingen van afgelopen maanden, de teugels weer aan getrokken worden om de hoge aantallen besmettingen weer onder controle te krijgen. Direct gevolg hiervan is dat onze club avonden voor tenminste 3 weken opgeschort zijn. En dat terwijl de nieuwe Bindcommissie net zijn plannen rond had… Deze kunnen dus helaas geen doorgang vinden maar worden bewaard voor de toekomst als we weer samen kunnen zijn. Gelukkig kunnen we de Binduitdaging 2020 weer voort zetten!

Na ronde 3 hebben jullie de winnaar van ronde 4 nog tegoed. De winnaar is Peter! Hij heeft dan ook de nobele taak om de volgende vlieg uit te zoeken en plaats te nemen in de jury voor het beoordelen van de nieuwe inzendingen.

 

10-6-2020

De uitslag van ronde 3 is bekend. De vlieg van Rinus is verkozen als winnaar. Jawel, webbie heeft deze gewonnen. Dat betekend dus dat ik een nieuwe vlieg met bijbehorend filmpje mag kiezen. Ik ga even zoeken…..

Nou, dit is hem dan! Een Wallywing Dryfly! Geen makkelijk patroontje zo op het eerste gezicht na het kijken van het filmpje. De moeilijkheid zit hem in het vleugeltje. Rustig een paar keer alleen de vleugels proberen op een haak werkt verhelderend. Meer zeg ik niet….

 

Zoals de vorige uitdaging één foto inzenden per deelnemer. De sluitingsdatum volgt nog. Ik ben benieuw hoe jullie deze gaan vinden!

 

24-5-2020

Van de activiteiten commissie:

Beste leden,

Wij hopen dat jullie het thuisbinden nog steeds leuk vinden en om alles goed te laten verlopen hebben we de spelregels weer wat aangepast. Dus lees onderstaande regels goed door. Er mag niet meer dan 1 vlieg ingezonden worden( dus zorg dat je een zo mooi mogelijke foto maakt. Van elke vlieg mag je maximaal 1 duidelijke foto opsturen ( dus zorg dat je een zo mooi mogelijke foto maakt ) Alle vliegen die ingezonden zijn zullen op de website geplaatst worden onder het kopje “Gallerij”. De maker van de winnende vlieg mag een vlieg uitzoeken die volgende keer gebonden gaat worden.

Rene heeft de volgende binduitdaging voor jullie uitgezocht:

Ook is de maker van de winnende vlieg gastjurylid voor de volgende keer. De inzendingsdatum is t/m zaterdag 6 Juni 2020 Heel veel plezier met deze leuke binduitdaging. Mochten er toch nog vragen en/of opmerkingen zijn stuur mij dan een berichtje.

extra tip voor de binders:

Groetjes van de activiteitencommissie en bestuur, maak er een leuke uitdaging van.

Sam

 

20-5-2020

Dames en heren,

de winnaar van de tweede ronde is bekend! Rene van R heeft gewonnen met zijn tweede vlieg en werd derde met zijn eerste vlieg. Wesley heeft zich met zijn creatie naar de tweede plaats gebonden! Uiteraard alle inzenders weer bedankt en blijf vooral meedoen.

Zodra Rene aangeeft welke vlieg hij ons wil laten binden zal ik dat met het bijbehorende filmpje plaatsen.

Nog even napraten: dat was een pittige opdracht Annemarieke! Teksten bij ingezonden vliegen lieten dat duidelijk blijken! Hertenhaar is en blijft lastig spul, om maar te zwijgen over de rommel die het geeft op je bindplekje. Het moet echter gezegt worden: het niveau is echt niet slecht in onze club. Zelfs diegene die voor het eerst met Hertenhaar aan de slag gingen, zoals bijvoorbeeld Ties aangaf in zijn mail, produceren naar mijn mening best aardige vliegen! Ik ben dan ook blij dat ik niet in de jury zit… Alle vliegen komen wederom in de Gallerij te staan.

4-5-2020

Beste leden,

De winnaar van de eerste ronde is geworden: Annemarieke met haar ingezonden vlieg, gefeliciteerd Annemarieke! Je kunt haar winnende vlieg, en alle andere ingezonden exemplaren, bewonderen in de Gallerij! Aangezien de winnaar een nieuwe vlieg mag kiezen is dit een Damsel Nymph Muddler door Davie McPhail geworden.

Materialen:
Haak Kamasan B175 #10 wide gape (grote haak opening)
Binddraad Uni 8.0, kleur kiezen bij de materialen die je gaat gebruiken. Micro Flash pearl, Marabou, Unifloss, een Hackle, Rubber-legs, Herten-haar (buik)

Wederom kun je natuurlijk varieren met haakmaat en/of kleuren. Heb je iets niet, gebruik dan een alternatief dat je wel voorhanden hebt. De sluitingsdatum voor ronde 2 is 12 Mei a.s.


Er hebben totaal 10 deelnemers aan de eerste ronde meegedaan. Iedereen kan nog steeds meedoen bij de volgende rondes. Indien je niet bij de nrs 1, 2 of 3 zit verzamel je toch een punt per ronde alleen al voor je deelname. We gaan voorlopig 5 rondes doen, tenzij de lockdown nog langer aanhoud, dan gaan we nog even langer door. Dus, doe mee en ga lekker aan de slag met deze nieuwe vlieg.

Succes!! Stay safe en vriendelijke groet,  Actcie en bestuur vvvk&v

30-4-2020

Update:

er zijn tot nu toe 10 inzendingen binnen gekomen! Er zitten hele mooie bij en de jury krijgt het moeilijk..!!!! Ik wil de inzenders bedanken en zorg ervoor dat je al een fimpje uitgezocht hebt…je weet maar nooit. Aan de andere leden: je hebt nog één hele dag om te binden. Zet em op!

17-4-2020

beste club-leden,

in deze barre tijden waarin we elkaar al een poos niet gezien hebben bestaat het risico dat we het binden verleren!! Om dit te voorkomen wil ik jullie uitdagen tot het nabinden van vliegen aan de hand van youtube filmpjes. Wanneer je materialen niet hebt kun je die vervangen door iets dat je wel hebt. Ook de haakmaat mag afwijken. Misschien wordt de vlieg er juist wel mooier van! Het filmpje vind je hieronder. Ik heb een eerste filmpje gekozen met een patroon gebonden door Davy McPhail. Met dit patroon heb ik zelf goed gevangen op stromend water in Duitsland. Nu is het idee dat jullie de nagebonden exemplaren even fotograferen en opsturen naar de jury. Uiteraard wel een detail-foto en meer dan één mag natuurlijk ook. De winnaar wint het voorrecht een nieuw filmpje uit te kiezen en in de jury te zitten voor de beoordeling van de vlieg uit zijn filmpje. Alle winnende vliegen zullen in een gallerij op de website opgenomen worden. Denk niet op voorhand dat jij niet zou kunnen winnen! De Jury heeft zo haar eigen manier van beoordelen waardoor ook beginnende binders een kans hebben! Succes met het binden en ik reken op een grote deelname!

Stuur je foto voor 2 mei naar binduitdaging2020@kunst-en-vliegwerk.nl Het is dan de bedoeling dat de jury de 4e mei een winnaar bekend maakt. Verzin dus alvast welk filmpje jij op de site wil zien in het geval dat je wint!

 

9 antwoorden op “Bind uitdaging 2020”

 1. Hier mogen jullie zeggen wat jullie er van vinden en elkaar een beetje opjutten. Strijdlustige taal mag maar wel netjes aub…. De webmaster behoud zich het recht voor om reacties te verwijderen!

  1. Mag je wel een beetje je best doen! Ik ga er vanuit dat alle binders meedoen natuurlijk. Ze hebben toch niets te doen op maandag avond……. als ze durven natuurlijk….

 2. Ik doe mee dus maak je borst maar nat. Ik neem aan dat je voor kwalificatie een dozijn moet maken van identieke kwaliteit en alle maten van #12 tot #18?

 3. Uiteraard Peter. Ik zal wel even bij de jury navragen of ze 48 vliegen van jou willen en kunnen beoordelen!? De vliegen dan wel even leesbaar nummeren bij het haakoog…….

 4. hallo mannen,
  er staan drie vliegen bij de foto’s van mij, maar het was er maar één, van verschillende kanten gefotografeerd….
  groetjes
  Annemarieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *