Snoekwedstrijd 2020

Jaarlijkse snoekwedstrijd 2020 Kunst en Vliegwerk.

Op 8 november omstreeks 08.15 verzamelden zich de eerste vliegvissers vol goede moed bij “De eerste aanleg” te Loosdrecht. Er was ruim van tevoren op de groepsapp gediscussieerd over de te volgen strategie en wie de beste kansen had voor het winnen van deze wedstrijd. De veelzijdigheid van het vistuig wat in de bootjes werd gelegd deed vermoeden dat er niet uitsluitend “gevliegvist” zou worden.

Volgens een strak geregelde instapprocedure werden de bootjes ingedeeld waarna de leden van Kunst en Vliegwerk zich verspreiden over het water na het nemen van een eerste lastige hindernis in de vorm van een uiterst laag bruggetje.

Sam had deze “corona proof” instapprocedure geregeld en alles verliep redelijk vlot, behalve het wegvaren van de boot van Rene van Heezik en Dimitri de Grauw. Rene gaf achteruit vol gas maar er leek geen beweging in de boot te komen. Om zich heen roepend “hij komt niet los” en “ik weet ook niet wat er aan de hand is” liet ondergetekende het touw van deze boot uiteindelijk los waarna er eindelijk beweging in kwam. Na wat gemopper om deze grap kon de wedstrijd starten.

Sam zit traditioneel samen met Yme in de boot en had als organisator van het gebeuren een schitterende boot toegewezen gekregen. Lekker ruim en stabiel, velen keken met enige jalousie vanuit hun wankele bootje naar deze luxe situatie. Afijn, een voorzitter moet goed zitten toch.

De Loosdrechtse plas is een zeer mooi gebied om te vissen. Het water is iets troebel en de diepte bedraagt bijna overal zo’n 2 meter. Overal volop plantengroei van waterlelies en ander groen. Je kunt er snel verdwalen als je niet oplet met al die eilandjes en doorgangetjes.

Zo kijkend naar de hengels en het kunstaas leek het op het eerste gezicht niet echt een evenement van een vliegvisvereniging te zijn. De gemiddelde uitrusting per visser bestond uit een spinhengel in combinatie met een enorme hoeveelheid spinners, pluggen, rubber imitaties, maar ook echte diepvriesvissen. Natuurlijk hadden de meesten ook vliegvishengels met streamers bij zich, maar voor sommigen leek dit enkel voor de vorm te zijn.

Gezien de eerder genoemde troebelheid en ook wel een beetje de diepte van het water was de inzet van de vliegvishengel alleen voor de echte doorzetters weggelegd bleek. Met deze methode is dan ook niets gevangen.

Als snel gingen de meesten over op trollen of werpen met (kunst)aas. Na het ontmoeten van wat medevissers werd al snel duidelijk dat er niet al teveel werd gevangen. Anders gezegd, eigenlijk had nog niemand een schub gevangen.

In de middag werd door Sam en Yme besloten de focus te leggen op tollen (iets wat ikzelf niet al te leuk vind) waarna eindelijk dan de eerste vis op een plug van zo’n 10 cm gehaakt werd. De snoek was 76 cm groot en werd na het nemen van een foto snel weer te water gelaten.

Daarna kwam er nog eentje aan de plug die wat minder groot was. Met zijn 50 cm werd deze ook voorzichtig onthaakt en weer toevertrouwd aan het water.

Sam werd nu een beetje zenuwachtig, gelukkig kreeg hij er ook een aan op de plug.

Een zeer fraai getekende snoek was voor hem de beloning voor deze mooie visdag. Het weer zat heel erg mee maar was eigenlijk een beetje te mooi voor echt goede vangsten.

Terug in het haventje bleek dat Gerard Voerman ook een snoek had gevangen aan de vliegenlat. Zonder navraag zou hij de winnaar van deze wedstrijd zijn geworden, ware het echter niet dat de snoek op een plug werd gevangen die gebonden was aan de leader van de vliegvislijn. Trollen met de vlieghengel dus, slim bedacht door Gerard.

Zonder enige schroom kan ik dan ook constateren dat ik de snoekcup 2020 heb gewonnen. Overigens krijgt deze cup (die trouwens kwijt is geraakt) met meerderheid van stemmen van het bestuur en de activiteiten commissie een andere naam. In het vervolg wordt deze de Anne Dikkerboom Snoekcup genoemd.

Anne heeft zich jaren lang heel erg verdienstelijk gemakt voor de club en vind het leuk dat deze cup naar hem wordt vernoemd. Ben er dan ook wel trots op dat ik de cup heb gewonnen hoor 😉

De eindstand:

  • Gerard Voerman : 1 snoek (plug, trollen)
  • Sam de Kreek : 1 snoek (plug, trollen)
  • Yme Dikkerboom : 2 snoeken (plug, trollen)

Totaal zijn er dus vier snoeken door 22 vissers gevangen in een tijdsbestek van 6 uur totaal. Dat is 0,03 snoek per visser per uur.  Even los van dit povere resultaat was het een superleuke dag welke zeker voor herhaling vatbaar is.

Yme Dikkerboom, 15 november 2020

ps. meer foto’s in de Gallerij!