Snelbinden 2023

Snelbinden is het binden van drie vliegen op tijd. Hierbij dienen de vliegen wel correct gebonden te worden. Dit ter beoordeling van een jury. Gelet wordt er op verhouding, uitvoering en kwaliteit. Alle deelnemers binden op dezelfde Vise met dezelfde gereedschappen, bind draad en materialen. De tijdklok mag door de deelnemer zelf gestart worden na het inzetten van de eerste haak in de Vise. De gebonden vliegen worden direct na binden beoordeeld. De deelnemer heeft de keuze om een vlieg opnieuw te binden wanneer de eerste of tweede vlieg wordt afgekeurd. Wanneer de laatste vlieg gereed is mag de deelnemer de klok stoppen. Indien de laatste vlieg wordt afgekeurd zal de snelbind poging als mislukt worden aangemerkt.
Na de eerste ronden kan er een nieuwe vlieg worden gekozen als nieuwe uitdaging! Snelbind-tijden kunnen bij elkaar opgeteld worden waardoor een klassement ontstaat.

Deze snelbind wedstrijd is bedacht door Rinus. Hij heeft er zelfs een tijdklok voor gebouwd met een grote rode Start/Stop knop welke door de snelbinders zelf bediend moet worden.

De eerste strijd om de seconden brandde maandag de 30e Januari los! De opdracht was simpel: maak zo snel mogelijk volgens de regels drie RedTag vliegen.

Gerard V bijt de spits af en zet een tijd neer van 9’34”66. Dat is iets meer dan drie minuten per RedTag. Niet slecht voor de eerste snelbinder.


Gert-Jan neemt zijn plaats aan de Vise over. Hij zal dat varkentje wel even wassen! Met één afgekeurde vlieg en twee keer draadbreuk komt hij uit op 8’50”84. Niet zo hard trekken aan die 8/0 Gert-Jan.
Edwin neemt moedig plaats aan de Vise als 3e snelbinder. Gestaag en kalm bind hij drie RedTags welke allemaal goed gekeurd worden. Hij doet dat ook nog sneller dan zijn voorgangers: 8’24”40. Goed gedaan!
Dan betreed Richard de arena. Ook Richard heeft een incorrecte vlieg gebonden en moet deze overdoen. Helaas komt hij uit op een tijd van 20’58”97.


De voorzitter is aan de beurt! Yme gaat voortvarend aan de slag met het binden van de drie vliegen maar ook hij heeft last van draadbreuk en moet uiteindelijk genoegen nemen met 8’59’36…..
Renee neemt plaats achter de Vise. De nodige verbale plaagstoten als gevolg van competitie-drang gaan over en weer tussen de deelnemers. Renee doet beheerst zijn voorbereiding en vraagt vervolgens: kan-die? Ja hoor, druk jij maar op de rode knop! En uiterst beheerst en volledig in zijn eigen bubbel bind Renee 3 RedTags waarmee hij een nieuw recordtijd neerzet van 6’55”23!!! Ja mannen, daar worden jullie stil van?? toch?? nou niet echt natuurlijk! Applaus!


De volgende snelbinder is Wesley en hij gaat goed totdat de eerste vlieg afgekeurd wordt. Dan is de vaart eruit en eindigt hij op 11’57”11.
Dan besluit Dimitri om ook een poging te wagen. Hij bind als enige de hackleveer als eerste in maar die aanpak neemt teveel tijd en hij eindigt met 10’22”49 op de klok.

Een verhitte strijd met veel spanning, sensatie en vooral plezier! Een tafel vol met RedTag vliegen en gesprekken over de wedstrijd en complimenten voor de organisatie waren de oogst van dit evenement. Duidelijk voor herhaling vatbaar! Na afloop zijn de gebonden vliegen aan een beginnende vliegvisser gegeven waarmee hij voorlopig vooruit kan!

Na de eerste avond (30-1-2023) ziet het klassement er als volgt uit:

1) Renee H.        6’55”23
2) Edwin.            8’24”40
3) Gert-Jan.      8’50”84
4) Yme.               8’59”36
5) Gerard V.      9’34”66
6) Dimitri.         10’22”49
7) Wesley.        11’57”11
8) Richard.      20’58”97

Wanneer doen we de volgende ronde??